На 11 април Мианмар беше покосен от въздушна атака. Но сред

...
На 11 април Мианмар беше покосен от въздушна атака. Но сред
Коментари Харесай

Колко още деца трябва да умрат: Оцелелите в Мианмар търсят подкрепата на света

На 11 април Мианмар беше покосен от въздушна офанзива. Но измежду убитите в този ден - най-смъртоносната офанзива на хунтата против цивилни жители, откогато тя пое властта преди две години - бяха десетки дами и деца, най-малките от които единствено на шест месеца.

CNN беседва с половин дузина очевидци и оживели, които настояват, че целите в село Пазиги, част от самоуправляващ се окръг в централната област Сагаинг, са били невъоръжени цивилни, които се наслаждавали на публично тържество.

Според Аун Мьо Мин, министър по правата на индивида в държавното управление на националното единение (ПНЕ), администрацията в сянка на свалените от власт депутати в Мианмар, при нападението на 11 април са убити 186 селяни, измежду които 40 на възраст под 18 години.

Семейства са пристигнали от близките села в Пазиги, с цел да се насладят на закуската по време на събитието, което е обществена среща във връзка откриването на зала за обществена администрация. Според един от очевидците са се събрали към 300 души. Децата са яли ориз и са играли. Хората пиеха чай и разговаряха.

Кръвопролитието почнало в 7:45 ч., когато изтребители на хунтата хвърлили две бомби върху тълпата.

" This is the path I chose, so whether it's good or bad, I must keep going. "

Myanmar's youth is at the forefront of the resistance movement since the military coup. We're given rare access to a makeshift clinic treating the wounded fighters.
— Channel 4 News (@Channel4News)
След това хеликоптер Ми35 кръжи в продължение на 15 минути, откривайки огън по ранените и по тези, които се пробват да им оказват помощ, описват пред CNN голям брой оживели и активистки групи на място.

Малко преди залез слънце военният хеликоптер се върнал, стреляйки по тези, които били пристигнали да кремират мъртвите, описват очевидци.

" Чухме тропот. Паднах на земята, държейки се за гърдите, и се появи голям облак пушек... Станах и разбрах, че щерка ми липсва ", споделя татко, оживял след нападението.

Докато ранените крещяха за помощ, той трескаво търсеше измежду мъртвите и ранените 3-годишната си щерка и родителите си. Той поискал да остане неизвестен, защото се опасява от репресии от страна на хунтата.

Минути по-късно военният хеликоптер, кръжащ над него, почнал да стреля, обстрелвайки всеки, който се движи.

" Това беше поле за ликвидиране. Навс6163081якъде имаше разпръснати хора ", споделя той, като се мъчи да приказва. " Една жена с раздрани вътрешности, тя умря пред мен. Треперех и се опасявах... за какво биха убивали личните си цивилни? "

" Миризмата от оня случай ме смрази и тя витае в облеклата ми ", сподели той.

Въпреки че е ранен при гърмежа, бащата продължава да търси фамилията си през купищата тела и парчета. Няколко часа по-късно той ги открива.

" Баща ми беше разрязан на половина от кръста... тялото на майка ми беше неузнаваемо... щерка ми беше без глава ", споделя той.

При нападението той губи седем членове на фамилията си.

Съкрушен, той споделя пред CNN, че 3-годишната му щерка е " мъдро " момиче, с " кръгло, цялостно лице " и което е " добър събеседник ".

" In Myanmar, more than 3,000 civilians have been killed over the past two years, amid the popular uprising against the military regime. " How many DEAD bodies do you need?
— Angela Villamero (@VillameroAngela)
Един от последните му мемоари за щерка му е по какъв начин сутринта ѝ оказва помощ да нанесе на лицето си танаха - паста, която дамите и девойките в Бирма носят, с цел да предпазят кожата си.

" Това беше последният ден, в който тя беше жива, това ли беше, че ѝ помогнах за финален път? " - споделя той, избухвайки в сълзи.

Бащата сподели, че се пробва да се утеши със съзнанието, че най-голямата му щерка, на 7 години, е оживяла. Някои поданици на селото са изгубили цели фамилии.

Откакто смъкна демократично определеното държавно управление през февруари 2021 година, хунтата на Мианмар все по-често насочва страховития си боеприпас против хората, които държавното управление в миналото представляваше.

Тя употребява въздушна мощност, с цел да смаже съпротивително придвижване, решено да в профил военните от власт и да възвърне демокрацията. Но ударите са ориентирани и против цивилни жители, учебни заведения, лечебни заведения и домове.

Според посланика на Мианмар в Организация на обединените нации Кяу Мин Тун, който съставлява НУГ, сред януари и март тази година военната хунта е направила 56 въздушни набези. Си Ен Ен не може да ревизира този брой по самостоятелен метод.

В четвъртък - 10 дни след смъртоносната офанзива - военните се върнаха в региона на Пазиги за " интервенции по разчистване ", съобщи Аун Мьо Мин пред CNN.

В четвъртък военните направиха въздушни удари и изпратиха към 200 бойци в региона, с цел да " убият всеки, който остане ", сподели той. Си Ен Ен не може да ревизира отчета по самостоятелен метод и е потърсила военната хунта за коментар.

Видеозаписи и фотоси на следствията в Пазиги, показани на CNN от очевидци и локална активистка група, демонстрират тела, някои от които изгорени до неразбираемост или на части, както и разрушени здания, транспортни средства и парчета. Други демонстрират сляпата тъга на оживелите и членовете на фамилиите, на родители, които крещят за децата си.

Опасявайки се от нови набези, спасителите и селяните прекарват дни наред в почистване на мястото на случая, като разчистват отломките и горящата човешка плът, която е разхвърляна по земята.

Някои от оживелите са избягали в гората, с цел да се предпазят, и споделят, че в този момент се борят за храна и вода, страхувайки се да се върнат в селата си.

Друг оживял, който приказва пред CNN при изискване за анонимност от съображения за сигурност, споделя, че е изгубил 30 членове на огромното си семейство, като най-малкият е бил единствено на две години, а най-възрастният - на 70.

Той е помагал за готвенето на събитието и споделя, че е оживял, като е скочил в канавката.

" Племенницата ми плачеше и ме прегръщаше: " Чичо, помогни ми ", сподели тя ", спомня си той, очевидно обезпокоен.

" Имаше студенти, бременни дами, възрастни хора. Каква опасност съставляват те? Тези военни не са хора. Те са по-жестоки от животните. "

Тези, които са оживели, в този момент би трябвало да се оправят с ужаса, който са претърпели.

" Колко деца би трябвало да загинат, преди международните водачи да вземат ограничения? " - пита различен оживял, който споделя, че при нападението са починали 1-годишната му племенница и 3-годишният му племенник.

Военните в Мианмар водят десетилетни войни с голям брой етнически въоръжени групи. Нарушенията на правата на индивида против цивилното население в страната, изключително в етническите щати, са добре документирани.

Но след преврата се следи увеличение на огневата мощност на военните, като съгласно локални групи за наблюдаване нападенията в цялата страна са съвсем ежедневни.

A total of 17.6 million people are expected to be in need of humanitarian assistance in 2023, up from 14.4 million last year and 1 million people before the military takeover.

How can you help? Pls share this to relevant orgs to help 's people..
— CRPH Myanmar (@CrphMyanmar)
В отчет на специфичния докладчик на Организация на обединените нации за правата на индивида в Мианмар от 2022 година се споделя, че след преврата страните членки, в това число Русия и Китай, са снабдявали хунтата с оръжия - съоръжение, което би могло да се употребява за набези против цивилни жители. Те включват изтребители, бронирани транспортни средства и системи за противовъздушна защита, се показва в отчета.

Ден преди удара в Сагаинг военните са бомбардирали учебно заведение и черква в прилежащия щат Чин, настояват локални бойци от съпротивата и държавното управление на националното единение на Мианмар. При нападението в градчето Фалам са убити девет души, в това число шефът на учебното заведение, брачната половинка му и техният наследник.

Си Ен Ен не съумя да се свърже с военните за коментар по отношение на нападението в Чин, само че те и преди отричаха да са ориентирани против цивилни, макар възходящия брой доказателства.

През март минимум 22 души, в това число трима монаси, бяха убити в манастир в южната част на щата Шан.

Военните обявиха, че цивилните са попаднали в престрелка и са били убити от бойци на съпротивата, до момента в който Силите за отбрана на каренските националности (KNDF) отхвърлиха да са били в региона и упрекнаха бойците на хунтата.

Съдебният доктор, направил аутопсията, съобщи пред CNN, че жертвите са имали следи от изтезания и са били простреляни неведнъж, което демонстрира, че са били убити съзнателно.

Селяните от Пазиги, с които CNN беседва, обявиха, че не знаят за какво хунтата се е насочила към тяхното село.

Много региони в област Сагаинг са замъци на съпротивата, които не са под контрола на военните, които считат всички бойци от съпротивата, принадлежащи към Силите за национална отбрана и НУГ, за терористи.

Военният представител генерал-майор Зау Мин Тун съобщи, че ударът по Пазиги е бил ориентиран против " терористи ". Военните също по този начин настояват, че намиращите се на мястото дим и експлозиви са довели до " огромна детонация ", която е предизвикала смъртните случаи.

Тя твърди, че бойците от съпротивата са заложили мини наоколо до мястото на нападението, които - дружно с експлозивите и праха, които се твърди, че са съхранявали - са довели до детонацията. Хунтата също по този начин съобщи, че почтени цивилни жители може да са били принудени да оказват помощ на " терористите ".

Д-р Дерик Паундър, самостоятелен правосъден патолог, който е прегледал фрагменти и фотоси от нападението, съобщи, че региона и типът на пострадванията от шрапнели по телата допускат, че гърмежът е породен от " въздушно " оръжие, а не от мина.

" Площта, обхваната от гърмежа, характерът на шрапнелните пострадвания и огромните фрагменти от явни шрапнели, които се виждат, изрично поддържат изказванието за въздушно оръжие и е мъчно, в случай че не и невероятно, да се съгласуват с изказванието за противопехотна мина или серия от противопехотни мини ", сподели той.

Някои от тежко потърпевшите тела, които той прегледа, " имат светкавични изгаряния със загуба на облекла от резултата на гърмежа и доста от тях демонстрират пострадвания от шрапнели и осакатявания ".

" Някои осакатявания са крайни, с разчленяване и изкормване. Големи железни фрагменти, евентуално от корпуса на взривно устройство, са свързани с някои тела ", добави той.

Ескалираща терористична акция на хунтата

Последното всеобщо ликвидиране провокира интернационален митинг. В обособени изказвания посланиците на Обединеното кралство и Съединени американски щати в Организация на обединените нации осъдиха въздушния удар и приканиха режима да приключи насилието.

Представителят на Организация на обединените нации Кьо Мин Тун съобщи, че " отвратителните закононарушения на военната хунта явно съставляват военни закононарушения и закононарушения против човечеството ".

" Тези набези демонстрират засилващата се терористична акция на хунтата против народа на Мианмар ", добави той.

За да се попречи на хунтата да изстреля самолетите си, все по-често се чуват апели за съответни дейности от страна на интернационалната общественост, в това число възбрана за импорт на авиационно гориво, както и всеобхватно оръжейно ембарго.

Тази фотография, предоставена от Групата на деятелите от Кюнхла, демонстрира последствията от въздушен удар в село Пазиги в градчето Канбалу в област Сагаинг, Мианмар, вторник, 11 април 2023 година Свидетели и самостоятелни медии оповестяват, че десетки поданици на села в централната част на Мианмар са били убити при въздушна офанзива, осъществена във вторник от военното държавно управление на страната от Югоизточна Азия.

" Всичко, което можем да създадем, с цел да създадем по-трудно, по-скъпо за тях да подвигат тези бойни кораби във въздуха, с цел да убиват хора, да се снабдяват с оръжия, да се снабдяват с технологии, които се употребяват като оръжия ", съобщи специфичният докладчик на Организация на обединените нации Том Андрюс. " Всичко, което светът може да направи, с цел да спре тези материали да попадат в ръцете на хунтата, може да избави човешки животи. "

Андрюс съобщи, че отговорът на интернационалната общественост към Мианмар не е бил нито целеустремен, нито стратегически, за разлика от " координирания " метод, следен при нахлуването на Русия в Украйна.

Оцелелите, които изгубиха фамилиите си при нападението предишния вторник, питат какъв брой още хора би трябвало да загинат, преди да бъдат подхванати сходни дейности.

" Искаме да ни окажете практическа помощ. Колко от нас ще би трябвало да умрат? Колко дълго би трябвало да страдаме? " - споделя родственик от Сагаин, който е изгубил доста членове на фамилията си при удара.

" Моля, не ни изоставяйте ", моли той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР